Voltaire Net: ,

Voltaire Netwerk | 18 juni 2024

Moskou is ervan overtuigd dat de Straussianen hun geluk zullen beproeven in Servië, en niet in Transnistrië (zoals aanvankelijk gepland door de Rand Corporation [1]), in de volgende ronde tegen Rusland. Het doel zou zijn om Wereldoorlog 3 uit te lokken door het Temes Kubin incident na te spelen dat een maand volgde op de moord op aartshertog Franz Ferdinand in Sarajevo. Het valse nieuws van een Servische aanval op Oostenrijks-Hongaarse troepen zorgde ervoor dat keizer Frans Jozef I de zenuwen verloor. Hij verklaarde de oorlog zonder de Servische verantwoordelijkheid voor de dood van zijn neef en erfgenaam te verifiëren. Op dezelfde manier zou een incident waarvan de Serviërs de schuld krijgen, de Europese Unie ertoe kunnen aanzetten om na een oorlog tegen Oekraïne een oorlog tegen Servië te steunen.

– Er zijn al talloze botsingen geweest tussen Servië en Bosnië-Herzegovina over de Bosnisch-Servische Republiek in 2023. In januari 2024 werd in Servië een poging tot een “kleurenrevolutie” georganiseerd (zie 0039).

– De Veiligheidsraad (zie 1172) constateerde, in tegenstelling tot Rusland, geen verergering van het huidige conflict tussen de Bosnisch-Servische Republiek en de andere delen van Bosnië-Herzegovina die onderhandelen over toetreding tot de Europese Unie (zie 0686 en 0832). Op 23 mei 2024 nam de Algemene Vergadering een resolutie aan, ingediend door Duitsland en Rwanda, tot instelling van een “Internationale dag voor bezinning en herdenking van de genocide in Srebrenica in 1995” (zie 1377).

 » Lees verder