Hugo van der Zee heeft een serie video’s gemaakt over geometrie.

Pythagoras en Plato zijn inspirators in klassieke culturen, en werden geïnspireerd door geometrie, de zuivere ideeënwereld. De geometrie betekende voor hen een aanwijzing, een brug naar een hogere wereld.
In een tijd waarin de samenleving zo ontspoord als vandaag de dag, kan de mensheid nog altijd uit deze in feite onuitputtelijke inspiratiebron putten, juist vanuit een actuele, moderne benadering. De video’s zijn dan ook in dit licht gezet!

1. De Platonische lichamen - Basis -

De Platonische lichamen vormen de basis van de geometrie. Plato beschreef het verband tussen deze figuren en de vijf elementen van de fysieke wereld (aarde, water, vuur, lucht, kosmos). Deze video laat zien hoe de platonische lichamen zich tot elkaar verhouden, en het laat zien dat hier een verband met de organische wereld te vinden is, de wereld van de groei.

2. De Dualen - Relatie -

Ieder geometrisch figuur, met uitzondering van de bol, heeft een ‘broeder’ figuur, een ‘duaal’ genoemd. Deze video laat de bijzondere relatie zien die dualen tot elkaar hebben, en hoe zij de balans van de vijf platonische lichamen vormen.

3. De Bol - Perfectie -

De bol is het meest regelmatige geometrische figuur. Het bestaat uit een aangesloten gebogen vlak, zonder hoeken en randen.
De bol staat op zichzelf, en je zou verwachten dat het geen directe relatie heeft met andere geometrische figuren. Maar dit is wel het geval, hetgeen deze video laat zien.

4. De Vector Equilibrium - Inspiratie -

De architect en uitvinder Buckminster Fuller beschreef de Vector Equilibrium als: “leeg theater, waar iedere act kan worden opgevoerd, voor ieder publiek”.
De Vector Equilibrium is het eerste figuur van deze serie dat geen abstract geometrisch figuur is, maar een ‘samengesteld’ figuur, die tevens een ‘structuur’ vormt, en een zeer bijzondere dynamiek toont.

5. De Ster-tetraeder - Verbinding -

De Ster Tetraëder heeft een krachtige expressie, maar tegelijkertijd is het onbewegelijk (star). De Ster Tetraëder is net als de Vector Equilibrium een samengesteld figuur, en heeft daarom geen duaal. Toch heeft het een ‘broeder figuur’, waarmee het onlosmakelijk is verbonden.

6. De Isotropic Vector Matrix - Integratie & Oplossing -

Bij de Isotropic Vector Matrix komen de eerder besproken figuren samen. Niets gaat verloren, alles blijft behouden, zelfs de tegenstellingen. Toch is er uit deze samenkomst, die zowel als ‘geometrische’ als ‘chemische’ bruiloft gezien kan worden, een nieuwe situatie ontstaan.