Keuze Vrij Bij Mij: ,

In een tijd waarin de inflatiecijfers gestaag stijgen, ervaren veel mensen frustratie over de vermindering van hun koopkracht. Het fenomeen dat je geld op de bank met de dag minder waard wordt, is een zorgwekkende realiteit waarvan steeds meer mensen zich bewust worden. Actuele berichtgeving over renteverlagingen en ontwikkelingen zoals de komst van programmeerbaar geld en toenemende financiële surveillance, sporen aan om op zoek te gaan naar alternatieven om financieel vrije keuzes te kunnen blijven maken. Waarom dit zo is en welke alternatieven er zijn, lees je in dit artikel.

Voordat we hier dieper op ingaan is het goed om eerst een beter begrip te krijgen hoe het komt dat je koopkracht minder wordt als je je geld simpelweg op je bankrekening laat staan.

De dubbele klap van inflatie en lage rente

Wanneer je je geld op een spaarrekening zet, verwacht je dat dit over de tijd groeit of tenminste zijn waarde behoudt. Echter, als het inflatiepercentage hoger ligt dan het rentepercentage op je spaarrekening, verliest je gespaarde geld effectief zijn waarde. Ongemerkt kan je simpelweg steeds minder kopen van het geld dat je op je spaarrekening hebt staan. Door verwachte verlagingen van de rente wordt de ontwaarding nog groter.

Ondanks dat de rentestanden op het hoogste niveau in jaren zijn, kunnen ze de inflatie niet bijbenen. Dit betekent dat het geld dat je spaart, elk jaar minder waard wordt in termen van wat je ermee kunt kopen.

Impact van financiële surveillance

Naast deze daling van koopkracht en vermogen,

 » Lees verder