Gezond Verstand: 26-06-2024,

Komt er een bredere rampzalige oorlog?

Franziska Zeller met Jeroen van den Berg (met uitzonderlijk speurwerk) en redactie

Terwijl onder het algemene publiek de twee oorlogen die gaande zijn – door Israël en door de VS in Oekraïne – niet langer in het brandpunt van de belangstelling staan, blijft de eerder gehoorde vraag of één ervan, of allebei, een breder wereldconflict met uitwisseling van kernwapens zal uitlokken. Hieronder richten wij ons op ontwikkelingen bij beide oorlogen, in een poging de mogelijkheid van zo’n catastrofale uitkomst te belichten.

De centrale figuur die theoretisch verantwoordelijk is voor het voortduren van de strijd in beide gebieden, president Biden, functioneert al enige jaren niet als een werkelijke president; hij ontbeert de geestelijke vermogens om verstandige beslissingen te nemen. Dit betekent dat een politieke analyse noodgedwongen moet draaien om speculaties over welke personen in de presidentiële entourage de beslissingen nemen, met daarbij ook de vraag of eventueel beter geïnformeerde topfunctionarissen van het Pentagon rampzalige beslissingen kunnen tegenhouden.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony J. Blinken, vergezelde de officiële president op een bezoek aan Israël, onmiddellijk na de Hamas-gijzelingsactie van 7 oktober. Hij introduceerde zich daar als jood, en zei geheel achter de door de Israëlische regering ondernomen tegenacties te staan. Dit betekende dat de Verenigde Staten als onafhankelijke natie met betrekking tot Israël geen eigen koers kan volgen. Aan premier Netanyahu van Israël zijn door de neo-conservatieven in de regering (voornamelijk van joodse afkomst,

 » Lees verder