Gezond Verstand: 26-06-2024,

Poetin op staatsbezoek in Noord-Korea en Vietnam

Het was de eerste reis van Poetin naar Noord-Korea sinds 2020, en hiermee beantwoordde hij het bezoek van zijn tegenhanger Kim Jong Un aan Vladivostok, afgelopen september. Als belangrijkste resultaat wordt algemeen de wederzijdse defensieovereenkomst beschouwd. Deze kan van uiterst groot geopolitiek belang worden, omdat het ingaat tegen de Amerikaanse draai naar Azië, waarbij Noord-Korea als het grootste gevaar en de grootste uitdaging wordt beschouwd. De defensieovereenkomst kan mogelijk leiden tot een situatie waarin het oostelijke Stille-Oceaan-gebied Europa zal vervangen als het toptheater van de nieuwe door de VS begonnen Koude Oorlog.

De Russische president vloog van de Democratische Volksrepubliek Korea naar Hanoi. De Amerikaanse ambassade in Hanoi gaf op 17 juni een verklaring uit waarin gewaarschuwd werd tegen dit aanstaande bezoek. “Geen enkel land zou Poetin een platform moeten bieden om zijn aanvalsoorlog te promoten of hem op een andere manier toe te staan zijn wreedheden te normaliseren”, aldus een verklaring van de Amerikaanse ambassade. Als antwoord daarop verscheen op de website van de Vietnamese regering: “Het bezoek laat zien dat Vietnam actief zijn buitenlands beleid voert in de geest van onafhankelijkheid, zelfredzaamheid, diversificatie en multilateralisme.”

Er zijn duidelijke historische overeenkomsten in de relaties van zowel Noord-Korea als Vietnam met de grote macht aan de andere zijde van de Stille Oceaan. Beide landen waren na hun koloniale overheersing verdeeld, en dat is in het geval van Korea zo gebleven. Net zoals hij voor zijn bezoek aan Noord-Korea deed,

 » Lees verder